Нешто о нама

            ОШ ” Јован Цвијић ” у Сирчи је самостална образовно-васпитна установа. Настава се одвија у матичној школи. Школа се налази на 8 км од Краљева и на самој је граници између села Сирче и Опланића. Подручје на коме је школа изграђена је, географски, најлепше место у околини.

            Основна школа у Сирчи је основана далеке 1893. године. Један део црквеног земљишта, и кућа која је служила, раније, као свештенички стан и општинска судница, после преправке постала је прва школска зграда. Школа је почела са радом јануара 1894. године. Половином 1910. године, од средстава мештана и уз помоћ Општине, изграђена је нова школска зграда.

            У Другом светском рату, тачније 30. 10. 1941. године, окупатор је спалио село и школску зграду. Нестанак школе село је доживело као велики губитак.

Зато је наредне, 1942. године, покренута акција да се подигне нова школска зграда. Она је завршена 1943. године и одмах стављена у функцију.

            Одлуком Народног одбора Општине Краљево 1961. године отворен је пети разред а затим и остали, тако да је она 1964. године постала потпуна основна школа, под називом Школа сирчанска. Ово име носи све до децембра 1966. године када мења своје име у име ОШ „Јован Цвијић“. Име најпознатијег српског географа школа и данас носи.

            Године 1985. изграђена је нова школска зграда и отворена предшколска установа.

            Повезана је мрежом путева тако да је доступна ученицима који живе у кућама које су удаљене од школе. У школу ђаци могу да долазе пешке или да користе градски превоз.

Школа је 2005. године  од донацијe ФС добила терен са вештачком травом за мали фудбал. Следеће године започета је изградња фискултурне сале, а 2009. године средствима мештана и локалне самоуправе асфалтиран је терен за кошарку, рукомет и одбојку. Исте године уређен је простор испред школске зграде: изграђене су стазе и фонтана и урађена је расвета поред клупа. Од Министарства за телекомуникације школа је у децембру 2010.г. добила дигитални кабинет са 20 рачунара. Ове активности су биле планиране Школским развојним планирањем. Школа је опремљена и видео надзором.

            У новембру 2010.г. школу је задесио земљотрес који је оставио огромне последице. Због тога је школа следећу школску годину започела у просторијама ОШ „Браћа Вилотијевић“ у Грдици. За то време санирани су санитарни чворови за ученике, одрађена нова фасада и извршено је статичко укрућивање старе школске зграде у којој се налазе два кабинета и простор за предшколску установу. У августу 2012.г. завршена је фискултурна сала.

            Од настанка школе до данас кроз њу је прошла плејада врсних учитеља, наставника, професора, просветних радника, домара, управитеља и директора, библиотекара, секретара. Кроз протекла времена, своје дуге историје, школа је изнедрила на хиљаде ђака који су касније постали носиоци развоја нашег села, града и државе.

            Школа је 2011 године ушла и пројекат образовања одраслих “Друга шанса“. Овај пројекат је трајао две године, а од 2014. године школа је од Министарства Просвете науке и технолошког развоја добила верификацију за реализацију функционалног основног образовања решењем број  611-00-1698/2012-03-67 од 24.септембра 2012.год. о реализацији програма

 

© 2023 by Scientist Personal. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now